NP Šumava otevřel v lomu na Prachaticku objekt sovích voliér

Dvě desítky různých sov uvidí návštěvníci v nově otevřených voliérách v Borových Ladách na Prachaticku. Objekt, jenž je vestavěn do menšího lomu, ukazuje vzácné šumavské živočichy, které lidé ve volné přírodě těžko spatří. Náklady na vybudování sovince činily osm milionů korun, řekli dnes novinářům zástupci šumavského národního parku. Podle nich jde o největší voliéru v Česku.

Lidé v šesti rozlehlých voliérách uvidí například výra velkého, puštíka bělavého, kalouse ušatého, puštíka obecného, sýce rousného a sovu pálenou. "Jedná se o živočichy, kteří sice žijí na Šumavě, ale běžně je lidé těžko uvidí," uvedl vedoucí zoologického programu Správy Národního parku Šumava Miloš Juha.
 
Projekt výstavby objektu zkomplikovala havárie. Loni v březnu se pod tíhou sněhu a síly větru zhroutil podpěrný trojnožný sloup, na němž jsou upevněny sítě zabraňující ptákům ulétnout z voliér. "Havárie výstavbu samozřejmě zpozdila. Celá událost ještě není uzavřena, ale týká se především zhotovitele, který na vybudování objektu pracoval," uvedl Juha.
 
Areál pro pozorování sov bude od 1. května pro veřejnost otevřen kromě pondělí každý den. Vstup je zdarma. V úterý mohou lidé pozorovat sovy i večer, jelikož areál bude v provozu do 21:00. "Delší otevírací doba umožní to, aby návštěvníci měli možnost pozorovat chování sov v době jejich největší aktivity včetně hlasových projevů," řekl mluvčí parku Pavel Pechoušek.
 
Sovinec v Borových Ladách je dalším projektem, který má veřejnosti představit život šumavských zvířat. Návštěvníci už v Srní na Klatovsku využívají sruby, z nichž moho pozorovat jeleny, a existuje také stanice pro handicapovaná zvířata v Klášterci u Vimperku na Prachaticku.
 
zdroj: ČTK