Na jihu Čech ubylo prasat a skotu, přibývá koní, koz a ovcí

Farmáři na jihu Čech za poslední rok snížili stavy prasat o 16.590 kusů. K letošnímu dubnu jich měli v chovech o více než deset procent méně, za 12 let o 63 procent. Se 148.360 prasaty jsou teď Jihočeši čtvrtými největšími chovateli. O deset procent méně napočítali statistici na jihu Čech i skotu. Naopak stavy koní, ovcí či drůbeže se meziročně zvýšily. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Pokles v chovu skotu není v absolutních číslech tak markantní jako u prasat. Ve stájích a na pastvinách za rok ubylo 1542 zvířat. Jihočeši přesto chovají druhé největší množství skotu - 210.476 kusů, a vůbec nejvíce krav v zemi - 84.822.
 
Na rozdíl od vepřového a hovězího se na jihu Čech po roce 2000 produkuje více skopového. Na šumavských stráních i vltavských rovinách se pase nejvíce ovcí v zemi - 27.821. Za rok jich přibylo 546, tedy dvě procenta. Také koní je v jihočeské krajině vidět více než před rokem - celkem 4975. Přibylo jich deset procent. Koz sice meziročně ubylo o osm procent, přesto se Jihočeši s počtem 2883 zvířat řadí na druhé místo mezi českými regiony hned po Středočeském kraji. Ve srovnání se soupisem v roce 2001 jsou letošní početní stavy ovcí dvojnásobné, stavy koz a koní jsou vyšší víc než o polovinu.
 
O největší meziroční rozdíl se postarali chovatelé drůbeže. Počty slepic se zvýšily o více než 128 procent. V klecích přibylo 443.862 nosnic. Při loňském soupisu byl zaznamenán hluboký propad stavů, způsobený zaváděním povinných změn v technologiích chovu nosnic. Kdysi největší producenti vajec se letos řadí na třetí místo za kolegy ze Středočeského a Královéhradeckého kraje.
 
Počty chovaných hospodářských zvířat korespondují do jisté míry s výměrou zemědělské a orné půdy. Jihočeští farmáři obhospodařují druhou největší výměru zemědělské půdy po Středočeském kraji a čtvrtou největší výměru orné půdy po Středočeském a Jihomoravském kraji a Vysočině.
 
zdroj: ČTK