Rekreaci na vodních plochách nabízí hlavně Orlík a Lipno

Rekreační vyžití na vodních plochách naleznou zájemci v Jihočeském kraji hlavně na lipenské nebo orlické nádrži. Dvě největší přehrady v regionu nabízejí jízdy na člunech, plachetnicích nebo i několikadenní pobyt na hausbótu, vyplynulo z vyjádření provozovatelů pro ČTK.

Na Lipně se mohou zájemci například nechat vyškolit na jízdu na plachetnici z kategorie, kde není třeba vlastnit průkaz vůdce malého plavidla. "A potom už mohou plout po nádrži sami," uvedla ředitelka společnosti Lipnoservis Jitka Fatková. Za jednodenní půjčení plachetnice menší třídy většinou pro čtyři osoby zaplatí zájemci za den 1560 korun. Lipnoservis nabízí i lodě k půjčení na delší dobu. Větší plachetnice, na níž mohou čtyři až pětičlenné posádky i přespávat, stojí na pět dní 8000 korun. U řady z nich však už musí mít zájemce průkaz vůdce malého plavidla.
 
Podle Fatkové však turisté nejvíce využívají jízdu na elektročlunech. "Obzvlášť atraktivní jsou výlety na Králičí ostrov," řekla ředitelka společnosti. Na elektročlun se vejde pět až sedm osob a hodina zapůjčení stojí v rozmezí od 600 do 800 korun.
 
Milovníci pobytů na klasických hausbótech musí vyrazit na orlickou nádrž do kempu Radava. "Ale většinu dnů na červenec a srpen máme už zarezervovaných," řekl Stanislav Vlček z půjčovny kajutových a motorových lodí Orlík.
 
Hausbót o rozměrech 12 krát čtyři metrů je určený pro čtyři osoby. Lidé jej mohou využít jen pro pobyt u břehu, aniž by s ním jezdili po nádrži. Za takovou formu rekreace zaplatí přes léto za týden 10.000 korun. Pokud však chtějí zájemci s hausbótem plout po přehradě, bude je stát sedmidenní pobyt dvojnásobně. "Na řízení hausbótu není třeba průkaz vůdce malého plavidla. Lidé s ním plují po všech možných lokalitách na Orlíku, není jedno místo, které by bylo nejvyhledávanější," řekl Vlček. Hausbót jeho společnosti disponuje kompletní výbavou, zahrnuje sprchovací kout s teplou vodou, splachovacím WC nebo krbová kamna.
 
Řada společností na jihu Čech také provozuje na vodních plochách lodní dopravu pro turisty. Především jde o parníky plující opět po Lipně nebo Orlické přehradě. Ale lidé se mohou vydat na plavbu také třeba po třeboňském rybníce Svět.
 
zdroj: ČTK